Winkelmand

Blog

Een tas kopen voor een goed doel: de wensboom van Rotary

By 24 oktober 2019 No Comments

BRON: DE GELDERLANDERJacqueline van Ginneken 
NIJMEGEN – Een tassenmarkt én een veiling van bijzondere tassen voor het goede doel in de Stevenskerk. Dat heeft de rotaryclub Rijk van Nijmegen voor zondag 27 oktober op touw gezet. Inmiddels heeft Rotary al een smak tassen voor de markt, en ook zo’n tien specials. Het geld moet rollen voor de reizende ‘wensboom’.

,,We hebben inmiddels voor de markt zo’n duizend tassen, rugzakken en koffers binnen, die mensen hebben geschonken. En zeker ruim tien tassen voor de veiling”, zegt José Wichers-Bots van de rotaryclub, die belast is met de veiling.

Bekende Nijmeegse tassenontwerpers hebben een aantal tassen geschonken. De bijzondere exemplaren zijn nu te zien in cultureel centrum De Lindenberg.

Wensen vervullen

Wie een tas koopt, steunt daarmee de financiering van een ‘wensboom’. Nijmegenaren kunnen daarin een ‘wens voor een anders mens’ in hangen. Die wensboom maakt rond Valentijnsdag- de precieze data worden later bekendgemaakt – een toer langs wijk- en buurtcentra in Nijmegen. Alle wensen worden beoordeeld: zijn ze te vervullen? Rotaryclub Rijk van Nijmegen wil zoveel mogelijk wensen realiseren, maar in hoeverre dat lukt, hangt af van de opbrengst van de tassenverkoop en de veiling.

De tassenmarkt zondag 27 oktober begint om 14.00 uur. Tijdens de markt worden ook tassen verkocht die leerlingen van vier middelbare scholen (NSG, Kandinsky, Notre Dame en het Stedelijk Gymnasium) hebben gemaakt van afgedankte banners van De Vereeniging. De veiling is om 16.00 uur.

Robin van den Bosch:  ‘Mooie tas, maar er past alleen een platte laptop in’

‘The Postman’, heet de tas van Robin van den Bosch. Een designertas, door Omar Munie gemaakt voor het museum voor Communicatie in Den Haag. Munie ontvluchtte op 9-jarige leeftijd met zijn broertjes en zus de burgeroorlog in Somalië. Nu is de 33-jarige een bekende naam in de Nederlandse mode-industrie. Mooi verhaal, vindt Van den Bosch.

De tas is in drie jaar nooit gebruikt. Want er past niet meer in dan een platte laptop, zonder oplader. En die heeft de it-ondernemer van Proud Nerds wel nodig. Van den Bosch kreeg ‘The Postman’ als relatiegeschenk na een klus voor dat museum. ,,Het is een speciale editie. Er zijn er maximaal vijftig van gemaakt. Wat- ie kost? Nieuw zo’n 250 euro. Toen ik van een van mijn compagnons hoorde van de veiling en dat het leuk zou zijn als het een tas was met een verhaal, heb ik deze aangeboden.”

Cees Alewijnse: ‘Een tas voor als de legpuzzel niet af is, dat scheelt een tafel’

Het is een puzzeltas, een cadeautje van zijn schoondochter. Een grote tas van kunstleer. Als Cees Alewijnse een stukje van een legpuzzel heeft gelegd en ermee stopt, kan hij het hele zaakje in de tas bewaren. ,,Dat is de lol. Anders heb je altijd een tafel nodig waar je de puzzel op kunt laten liggen.”

Alewijnse is een fervent puzzelaar, al jaren. Onthaasten, zegt de 88-jarige. Hij had recent een puzzel van 2000 stukjes onderhanden. De randen had hij al klaar. Maar toen is hij opgehouden: hij werd wat duizelig. ,,Mijn ogen zijn niet meer wat ze waren en ik heb de moed opgegeven.”

Hij had de tas daarop op Marktplaats gezet. Er was een liefhebber, maar die had een nóg grotere puzzel en die paste niet in de tas. Toen het idee kwam van de veiling van de Rotary – ,,Ik ben erelid’’ – bood hij prompt de tas aan. Puzzelen doet hij nog steeds, maar op de computer. ,,Dat beeld kan ik vergroten.”

Benedicte van Helden: ‘Niet van Máxima geweest, maar wel een echte Natan’

Natuurlijk is ze er trots op dat het is gelukt. Benedicte van Helden (45) van de gelijknamige damesmodezaak heeft een heel bijzondere tas weten te bemachtigen voor de veiling. Een echte Natan, een leren shopper met kalfshaar. Natan is het modehuis van de Belg Edouard Vermeulen, een van de merken die zij in haar winkel aan de Ziekerstraat verkoopt.

Dankzij de korte lijntjes met Vermeulen heeft ze de tas. van een koninklijk merk, want Vermeulen ontwerpt voor onder anderen koningin Máxima. ,,We hebben hoog ingezet: zouden we niet een mooie tas van Máxima kunnen krijgen voor de veiling? Misschien zou Edouard Vermeulen dat kunnen regelen, maar er gelden strikte protocollen. Toen kwam deze tas.” Die is van Gloria Barudy Vasquez, het commerciële brein en de rechterhand van de ontwerper. Zij kreeg de tas als blijk van waardering, toen ze tien jaar in dienst was bij het modehuis.